május 30, 2024

Köszöntő

Nagy szeretettel köszöntöm a lipóti weboldalra látogatókat!

A mai internetes világban elengedhetetlen számunkra egy olyan weboldal létrehozása, ahol a lipóti lakosok, és a Lipótra látogató turisták is korrekt tájékoztatást kapnak településünk életéről.

Célunk, hogy naponta, hetente friss információkkal szolgáljunk Önöknek. Én, mint negyedik ciklusú polgármester Lipóton születtem. Anno azért vállaltam a polgármesteri teendőket, mert nekem nagyon fontos a családom, vállalkozásom, településünk és országunk jövője.

Vállalkozó gondolkodással már 30 éve látom, tapasztalom, hogy településünk milyen jó adottságokkal rendelkezik. Hogy pár példát említsek, alig egy órára található tőlünk Bécs, 40-50 percre Pozsony és kicsit több, mint egy órára Budapest. Hatvanas évek közepétől a kis 700 lelkes településünk termálvízzel, termálfürdővel rendelkezik. Köszönet érte a régi termelőszövetkezet vezetőségének.

Talán a legértékesebb kincsünket hagytam utoljára. Itt, Szigetköz szívében a Duna jóvoltából olyan természeti szépségekkel rendelkezünk, amit pénzből nem lehet megvalósítani. Ilyet csak a természet tud alkotni.

Ezek után nem is lehetett más célja képviselőtestületünknek, hogy az idegenforgalomból befolyó adóbevételek segítségével településünk egyre élhetőbb legyen a lipóti lakosoknak és az idelátogató turistáknak egyaránt. 20 évvel ezelőtt Lipót még önhibáján kívül hátrányos település volt ami azt jelentette, hogy az államnak ki kellett egészíteni a költségvetésünket, hogy fizetőképesek maradhassunk.

A 2000-es évek elején a termálfürdő fejlődésével és az Orchidea Hotel**** létrejöttével ez a tendencia megváltozott. Megjegyzem, talán nem elfogultan, hogy a termálfürdő vállalkozójának köszönhetően ma már az ország egyik legszebb termálfürdőjével rendelkezik településünk. Az idegenforgalom fejlődésében nagy szerepet játszik a Lipóti Pékség fejlődése is, ugyanis szinte országos lefedettséggel rendelkezik.

A napi 150.000 vásárló is hírnevünket erősíti. Ezek után talán nem véletlen, hogy a termálfürdőnek nyári szezonban 150.000 látogatója van, és nem sok kis település van az országban, aki közel 70.000 vendégéjszakát realizál éves szinten.

E gondolatok után a Képviselő Testülettel együtt ezeket a közös célokat tűztük ki a településünkön
1. Ne legyen munkanélküliség! (10 évvel ezelőtt is büszkén mondhattuk, hogy Lipóton szinte nincs munkanélküli)
2. Gyermekeink magas szintű oktatásban részesüljenek. 10 éve még nem volt iskola településünkön, mára kéttanítási nyelvű, angol alapú iskolával rendelkezünk. 12 településről érkeznek hozzánk diákok. Iskolánk 8 év alatt felmenő rendszerben fogadta a diákokat, 2019. nyarán voltak első ballagó diákjaink, akik elvégezték a 8 osztályt. A 15 ballagó diákból 13-an középfokú angol nyelvvizsgával mentek a középiskola irányába. De bízom benne, hogy az elmaradt két diák is rendelkezik már nyelvvizsgával.
3. Sportolási lehetőségek biztosítása, ami egészséges test és lélek alapjai. Mára termálvízzel aláfűtött focipályákkal és sportcsarnokkal rendelkezünk. 200-300 igazolt sportolónk van a fociban, illetve a kézilabdában. Ahogy az oktatásban úgy a sportban is, a a lipóti gyerekeken kívül, a szigetközi gyermekeknek is lehetőséget kínálunk.

Sportlétesítmények segítségével évente 20-25 edzőtábor van Lipóton. Norvégiától, Lengyelországtól, Ausztrián át mondhatnánk az első ligás, illetve utánpótlás csapatok mellett az osztrák ötöd ligás csapatokig.

Úgy érzem, hogy e kis településünk egy nagy család, kis közösség, ahol mindenki ismer mindenkit. Mindig is jellemző volt településünkre az összefogás. Velem együtt nagyon sok lipóti lakosnak van lehetősége átérezni mindazon tevékenységeink örömét, hogy mit jelent magunknak és másoknak is jót tenni. Nem véletlenül van településünkön 8 civil szervezet. Az önkormányzat minden lehetőséget megad számukra, hogy aktívan tudjanak ebben a munkában részt venni. Ha valakinek nincs lehetősége a civil szervezetek közösségéhez csatlakozni, de családi életévvel, portájával példát mutat (nyírja a füvet a háza előtt, virágot ültet az ablakba és a kertjében) nekik is hálásan köszönjük.

Szeretném megköszönni településünk fejlődésében résztvevő lipóti lakosok munkáját. Továbbá a sok turistának, akik már ellátogattak településünkre és pihenésükkel, kikapcsolódásukkal segítették településünk fejlődését.
Ha Ön még nem járt Lipóton, de valamely gondolatunk felkeltette érdeklődését, Ön is részese lehet a pihenésen keresztül településünk fejlődésének.

Tóth Péter
Lipót Község Polgármestere