május 30, 2024

A községet északról határolja a 68 ha területű Holt-Duna, a vízimadarak fészkelő és élőhelye, a vízi és mocsári növényzet igazi paradicsoma. (a Holt-Duna helyett időnként a Morotva-tó kifejezéssel is találkozhatunk) A Holt-Duna partján a Fertő-Hanság Nemzeti Park Szigetköz Tájvédelmi Körzete tanösvényt alakított ki, esőbeállókkal, pihenőhelyekkel, madár lesekkel.
Ugyancsak szép látványt nyújtanak a rehabilitáció utáni tavaink is. A Kengyátó, a Kövecses, a Renyhei-karéj és a Holt-Duna község felőli oldala.
A Felső-Duna és a Mosoni-Duna holtága. A tó fennmaradását egy csatorna szolgálja, amin keresztül biztosított az állandó vízutánpótlás.
Korlátozott mértékben megengedett a horgászat.
Kezelő: Fertõ-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága
A holt meder a Duna jobb partján, Lipót község közigazgatási területén helyezkedik el. Kialakulása a 19-20. század fordulóján ment végbe.
Jelenlegi méretei:2,6 km hosszú, 390 m széles, 80 cm mély.
A feliszapolódás miatt medrének nagysága jelentősen csökkent. A Magyar Állam tulajdonaként a Fertő-Hansági Nemzeti Park Igazgatósága kezeli és használja.
A Szigetközi Tájvédelmi Körzet területéhez tartozva fokozottan védettnek minősítették.
Vizét a Dunából és zsilipen keresztül a hullámtér vízgyűjtőiből kapja és ilyen módon történik az elvezetése is. Mivel komoly tájformáló és természetvédelmi jelentőséggel bír, területén a nádkitermelés és a horgászat csak korlátozottan megengedett.

Lipóti Horgászegyesület : www.lipotishe.hu

Horgászatról, jegyvásárlásról információ: 06 30 969 21 25