május 30, 2024

Gyalogtúra – Séta a Lipóti Tanösvényen -7 km

A községet északról határolja a 68 ha területű Holt-Duna, a vízimadarak fészkelő és élőhelye, a vízi és mocsári növényzet igazi paradicsoma.

A Holt-Duna partján a Fertő-Hanság Nemzeti Park Szigetköz Tájvédelmi Körzete tanösvényt alakított ki, esőbeállókkal, pihenőhelyekkel, madár lesekkel.

A Holt-Duna Tanösvényt Szigetköz legjelentősebb holtága körül alakította ki a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság 2003-ban.
Az útvonal mintegy 300 hektárnyi országos jelentőségű védett terület körül vezet, melynek 90 százaléka Lipót, kisebb része Dunaremete községhatárba esik.
A Holt-Duna a Szigetközi Tájvédelmi Körzet része, a belső magterülete, mintegy 70 hektár, fokozottan védett, csak szakvezetéssel látogatható.
A bemutató útvonal, mivel a magterületet nem érinti, bárki számára szabadon látogatható. Teljesen körbejárva 7 kilométeres gyalogtúrát jelent.

A madármegfigyelő állomástól indulunk Dunaremete irányába, majd a falut elhagyva jobbra tartunk, és a Remeti-tó érintésével juthatunk el az árvízvédelmi töltésig.

Ezen átkelve jutunk el a Nagy-dunai volt hajóállomáshoz. A töltéshez visszaérve, az azzal párhuzamos csatorna mentén haladunk, majd egy rétet elhagyva Lipót felé térünk le. A Holt-Duna partján haladva (mely természetvédelmi terület) térhetünk vissza kiindulópontunkhoz.