• upload/20157291135401.jpg
  • upload/20157291134402.jpg
  • upload/20157291133403.jpg
  • upload/20157291132504.jpg
  • upload/20157291131205.jpg
  • upload/20157291125406.jpg
  • upload/20157291124207.jpg
  • upload/20157291122608.jpg
Turistáknak Helyi lakosoknak

A mi „kis” falumúzeumunk


A Kisbíró című újság cikke a hamarosan nyíló falumúzeumról:

„Az ember annyit ér, amennyit használ.”
    (Gróf Széchenyi István)

Nyitva tartás:
Minden szombaton 18-19 óráig. Nyitva tartási időn kívül is szívesen látjuk az érdeklődőket. Telefonos egyeztetés:+36-30-631-4889 Kállainé Angyal Melinda-múzeum vezetőnél lehetséges.


A mi „kis” falumúzeumunk   

Talán sokan észrevették, hogy hetek óta lázas munka folyik a Falumúzeum háza táján. A járda mellett már gyönyörű muskátlik bólogatnak, s jelzik a megújulást.

Války Bandi bácsi (engedjék meg, hogy így szólítsam, hiszen nekem ez a természetes) odaadó, lelkes gyűjtőmunkájának eredménye ként nagyon szép anyagot sikerült a kiállítótermekben elhelyeznünk. Mióta Hegyi Tamás mellénk állt, rendkívül nagy lendületet vettek a munkálatok, melyeknek még koránt sincs vége. A sok tárgyi eszközt, legyen az háztartási-, berendezési-, szakmákhoz tartozó- ,vagy egyházi, általában a letisztításon kívül még rendszerbe kell foglalni, feliratozni, valami féle tematikába illeszteni stb. Szóval tennivaló akad bőven. Sokan adtak már családi örökségükből, vagy saját gyűjtésükből adományokat a múzeumba, és egyre jobban tapasztaljuk, hogy aki egyszer meglátja, miként haladunk, vagy mi minden van már (és még mi minden nincs) azok szívesebben is adnak, segítenek.

Talán azért, mert látják a jövőt, látják, hogy mi ezt őszinte szívvel, hálából az elődeinknek és útravalónak szánva az utódainknak tesszük. Én hiszem, hogy ma jobban kell a gyerekeknek, de a felnőtteknek is, az erős tartás, a támasz. Ha vannak közösségi célok, ha érezzük az együvétartozás örömeit, akkor erősebb gyökereket kapunk, ami aztán nem enged elsodródni, nem enged a világ nagyon erős negatív hatásainak engedni. Remélem sokunknak lesz öröme ez a Falumúzeum, s remélem lesz erőnk és lehetőségünk további terveink megvalósítására is. Köszönjük mindenkinek az eddigi felajánlásokat, a segítséget, de még a sok kedves szót, a bátorítást is. Külön köszönöm a lelkes gyerekcsapat munkáját, öröm nézni, milyen odaadással segítenek.

A jövőt úgy képzelem, hogy időszakos kiállításokat szerveznénk , egy-egy érdekes tárgyat kiemelnénk, bemutatnánk. Tervezzük még, hogy gyűjtéseket indítanánk egy-egy témában, akár csak egy kiállítás erejéig. Szeretnénk a faluban élőknek kis előadásokat, múzeumi beszélgetéseket szervezni. Ehhez ülőhelyeket, mobilizálható kis padokat, esetleg kis asztalokat is vásárolnánk a későbbiekben. Akár a hon- és népismeret tanórákat is bent lehetne tartani. Szóval terveink bőségesek, a következő időszakra van még fejlődni valónk.

Terveink szerint az idei falunapra ünnepélyesen megnyitjuk a Falumúzeumot, amely attól fogva minden hétvégén egyszer, állandó időpontban nyitva tart, valamint bejelentkezés után egyeztetett időpontban csoportoknak, családoknak, a falura kíváncsi látogatóknak bármikor szívesen tárja kapuit.

Kérjük Mindannyiukat, érezzék szívügyüknek Önök is ezt a ritka kincset, s fejlesszük tovább, tegyük élővé a múltat! 

 

Galéria - A mi „kis” falumúzeumunk

Hírek és események

Meghívó adventi gyertyagyújtásra Meghívó adventi gyertyagyújtásra
Az ünnepekre való lelki ráhangolódás nagyon fontos, ezért az Önkormányzat az Orchidea Hotellel közösen, az elmúlt évekhez hasonlóan Adventi gyertyagyújtást szervez, adventi vásárral egybekötve.
FELHÍVÁS FELHÍVÁS
BURSA HUNGARICA ÖSZTÖNDÍJRENDSZERHEZ.
IRÁNY A SEREG IRÁNY A SEREG
Lehetőségek az ország egyik legnagyobb munkáltatójánál a Magyar Honvédségben

Pályázati aloldalak