• upload/20157291135401.jpg
  • upload/20157291134402.jpg
  • upload/20157291133403.jpg
  • upload/20157291132504.jpg
  • upload/20157291131205.jpg
  • upload/20157291125406.jpg
  • upload/20157291124207.jpg
  • upload/20157291122608.jpg
Turistáknak Helyi lakosoknak

A mi „kis” falumúzeumunk


A Kisbíró című újság cikke a hamarosan nyíló falumúzeumról:

„Az ember annyit ér, amennyit használ.”
    (Gróf Széchenyi István)

Nyitva tartás:
Minden szombaton 18-19 óráig. Nyitva tartási időn kívül is szívesen látjuk az érdeklődőket. Telefonos egyeztetés:+36-30-631-4889 Kállainé Angyal Melinda-múzeum vezetőnél lehetséges.


A mi „kis” falumúzeumunk   

Talán sokan észrevették, hogy hetek óta lázas munka folyik a Falumúzeum háza táján. A járda mellett már gyönyörű muskátlik bólogatnak, s jelzik a megújulást.

Války Bandi bácsi (engedjék meg, hogy így szólítsam, hiszen nekem ez a természetes) odaadó, lelkes gyűjtőmunkájának eredménye ként nagyon szép anyagot sikerült a kiállítótermekben elhelyeznünk. Mióta Hegyi Tamás mellénk állt, rendkívül nagy lendületet vettek a munkálatok, melyeknek még koránt sincs vége. A sok tárgyi eszközt, legyen az háztartási-, berendezési-, szakmákhoz tartozó- ,vagy egyházi, általában a letisztításon kívül még rendszerbe kell foglalni, feliratozni, valami féle tematikába illeszteni stb. Szóval tennivaló akad bőven. Sokan adtak már családi örökségükből, vagy saját gyűjtésükből adományokat a múzeumba, és egyre jobban tapasztaljuk, hogy aki egyszer meglátja, miként haladunk, vagy mi minden van már (és még mi minden nincs) azok szívesebben is adnak, segítenek.

Talán azért, mert látják a jövőt, látják, hogy mi ezt őszinte szívvel, hálából az elődeinknek és útravalónak szánva az utódainknak tesszük. Én hiszem, hogy ma jobban kell a gyerekeknek, de a felnőtteknek is, az erős tartás, a támasz. Ha vannak közösségi célok, ha érezzük az együvétartozás örömeit, akkor erősebb gyökereket kapunk, ami aztán nem enged elsodródni, nem enged a világ nagyon erős negatív hatásainak engedni. Remélem sokunknak lesz öröme ez a Falumúzeum, s remélem lesz erőnk és lehetőségünk további terveink megvalósítására is. Köszönjük mindenkinek az eddigi felajánlásokat, a segítséget, de még a sok kedves szót, a bátorítást is. Külön köszönöm a lelkes gyerekcsapat munkáját, öröm nézni, milyen odaadással segítenek.

A jövőt úgy képzelem, hogy időszakos kiállításokat szerveznénk , egy-egy érdekes tárgyat kiemelnénk, bemutatnánk. Tervezzük még, hogy gyűjtéseket indítanánk egy-egy témában, akár csak egy kiállítás erejéig. Szeretnénk a faluban élőknek kis előadásokat, múzeumi beszélgetéseket szervezni. Ehhez ülőhelyeket, mobilizálható kis padokat, esetleg kis asztalokat is vásárolnánk a későbbiekben. Akár a hon- és népismeret tanórákat is bent lehetne tartani. Szóval terveink bőségesek, a következő időszakra van még fejlődni valónk.

Terveink szerint az idei falunapra ünnepélyesen megnyitjuk a Falumúzeumot, amely attól fogva minden hétvégén egyszer, állandó időpontban nyitva tart, valamint bejelentkezés után egyeztetett időpontban csoportoknak, családoknak, a falura kíváncsi látogatóknak bármikor szívesen tárja kapuit.

Kérjük Mindannyiukat, érezzék szívügyüknek Önök is ezt a ritka kincset, s fejlesszük tovább, tegyük élővé a múltat! 

 

Galéria - A mi „kis” falumúzeumunk